Kristin og jeg har laget en tradisjon med å reise til en storby i påsken. I fjor var vi i Wien og året før i Gamla Stan i Stockholm. Hyggelige småturer. I år var turen kommet til min hjemby Gøteborg. Jeg bodde der sammen med mine søsken fra 1954 til 1967 (Caroline fra 1959...).
Vi bodde først i et "Landshøvdingehus" på Linnegatan 36 midt mellom Järntorget og Biskopsgården. Navnet "Landshøvdingehus" kom av at husene var bygget i tre etasjer - to i tre og den nederste i stein. Man fikk ikke lov til å bygge mer enn to etasjer, men fikk dispensasjon av "Landshøvdingen" (Fylkesmannen) for en etasje til hvis den var i stein. Huset er for lengst revet, men Linnegatan 32 er bevart. Dette huset likner på det vi bodde i. På gateplan ligger det butikker. I vår tid lå det en "gottaffær" (hvor vi kjøpte ettøres
karameller) og en fargehandel. Leiligheten vår var kald og trekkfull. Vi hadde do ute i gangen. Vi bodde bare der et års tid. I den perioden rakk jeg å bli smittet med polio og lå noen måneder på "Epidemisjukhuset" og fikk bare møte mamma, pappa og Staffan gjennom en glassrute. En annen gang havnet jeg på barnesykehuset med hjernerystelse etter at jeg ble påkjørt av en motorsykkel. Jeg har mangeminner fra Linnegatan. Der utforsket vi verden. Staffan har laget en tegning av vår første alenetur på trikken og Rafael har videreutviklet den. En annen gang la vi en lekebil i trikkesporet og sto på fortauet og ventet på at trikken skulle velte... En annen populær sport var å legge en spesiell sorts spiker på skinnene. Etter at trikken hadde kjørt over hadde den blitt til et lite sverd...
Biskopsgården
I 1956 flytta vi til "forstaden" Biskopsgården på Hisingen (var norsk fram til freden i Roskilde i 1658. Da hade grensa mellom Norge og Sverige delt Hisingen i to i 450 år! Hisingen er Sveriges fjerde største øy!). Vi bodde i et gult mursteinshus omgitt av høyblokker på en side og en skogsdunge og stor løkke på den andre. Året før vi flytta ble det bygget en skole der.
Jentene på bildet av vårt hus, hadde akkurat fått påskeferie og var på vei hjem. De kunne fortelle at skolen hadde 50-årsjubileum i 2014... Tiden går! Vi bodde i 3. etasje til venstre med utsikt ut mot havet (i det fjerne).
Vårt nærmeste torg het Vårtorget. (Det var framme i nyhetene for noen uker siden da to unge menn ble drept med automatvåpen i en restaurant.). Den store attraksjonen på torget for oss var nok EPA (Enhets Pris Aktiebolaget) hvor vi kjøpte gaver og godterier. I nærheten lå kirken hvor vi gikk på søndagsskole (!) og Staffan ble konfirmert. Mens vi var i Gøteborg fikk jeg venneforespørsel fra en gammel klassekamerat fra skoletiden - Carl Cederquist - i Biskopsgården. Han fortalte at han hadde vært på denne restauranten et par uker i forveien. Da hadde han møtt andre som hadde bodd i Biskopsgården.
Jeg besøkte Biskopsgården for noen år siden. Da ble jeg veldig overrasket: hele den nordlige delen hvor bla. en av de skolene jeg gikk på, var som blåst bort...! Alt var revet, og det var bygget en rekke småhus. Gøteborg er en av de byene i Europa hvor det er revet mest hus. Jeg synes likevel det er spesielt at man rev en bydel som bare var 30 - 40 år gammel! Jeg har prøvd å finne stoff om dette bla. på Statsbiblioteket men har ikke funnet noe. Bibliotekeraen tipsa om en serie som hadde gått om Gøteborgs utvikling fra 1900-tallet. Den er interessant. Ellers fant jeg mere stoff om Linnegatan der.
Vi hadde hyggelige dager i Gøteborg. Vi bodde på Grand hotel Opera helt sentralt ved jernbanestasjonen. Vi koste oss med rekesmørbrød ute i solskinnet i Botaniska Trädgården (et kjølig drag i luften og ikke så mange utsprungne blomsgter i parken), vi "kollade" Universeum (opplevelseshus med alt fra fysiske eksperimenter og romfart til tropisk regnskog med planter og dyr og et akvarium med haier), vi prøvde å besøke et nostalgimuseum fra 50- og 60-tallet men det stengte fem minutter etter at vi kom dit (uten at det var angitt på nettsiden!), spiste på "Halta lottas krog" (kjent bla. fra filmen "En duva satt på en gren..." av Roy Andersson), var en tur i Haga - den gamle bydelen nedenfor Skansen kronan hvor Staffan og jeg gikk i barnehage og som ellers er kjent fra TV-serien "Albert&Herbert (Hebbe lelle...) og spiste "verdens største kanelbolle", spiste ertesuppe og pannekaker i en "kantine" (det var jo torsdag og det er den tradisjonelle dagen for ertesuppe i Sverige!) og besøkte Inga-Lill og Ove. (Inga-Lill stelte for oss i noen år fra 1965 til 69.) Det var veldig hyggelig! De hadde møtt hverandre for en del år siden og funnet et hus i skogkanten ca. fire mil utafor Gøteborg
Comments