I min personlige bok "Gamle brev bør ikke brennes" er jeg opptatt av skam og selvfølelse. I møte med boka "Skamfert" av Gøran Larsson har jeg blitt klar over hvor sentralt skamen står i livet; i mitt liv. Jeg husker gamle dagers påbud: nå må du skamme deg! Snikkarbua til Emil er uttrykk for det samme. Skammen har blitt mer og mer borte som begrep, men den er nok ikke borte som fenomen. Den bor i oss og plager oss.
Kristin og jeg så filmen "Maskeblomstfamilien" bygget på romanen med samme navn av Lars Såbye Christensen. Den handler i stor grad om skam - familiehemmeligheten; at Aron er tvekjønnet og at hans foreldre unnlot å operere ham som liten. De overlot til ham å velge sitt eget kjønn (i teorien - men det er helt tydelig at faren ville at han skulle være en gutt). Det handler også om (og det er kanskje det viktigste) det å ikke innta offerrollen, men å være offensiv og ta angriperens rolle. Det er jo noen paralleller til eget liv - her var det Aron som ble utsatt for skammen. Hos oss var det mamma og hennes sykdom som var "årsaken" til skammen. Det ble en skam som vi (og samfunnet) påførte henne; det å være schiozofren og en skam som vi påførte oss selv. Vi ble alle fanget av skammen. Tenk hvis vi hadde hatt en annen forståelse av sykdommen; at hun ikke selv var ansvarlig, men at det nettopp var noe hun var utsatt for. Staffan har kalt spiseforstyrrelser for en demon. Kanskje vi kunne ha kalt det for en demon? I filmen sier faren: Vet du hva som er større enn æren, Aron?, og svarer selv: Skammen! Maskeblomstfamilien (sammen med intervju med regissør Petter Næass og Lars Saabye Christensen) er en vesentlig og en meget severd film etter min mening.
Skammen har også ledet meg mot begreper knyttet til selvet; selvverd, selvfølelse, selvtillit og selvbilde.Hva er forskjellen og sammenhengen mellom disse?
Jeg siterer fra Wikipedia:
Med selvbilde menes summen av de inntrykk og tanker et enkeltmenneske har om seg selv og sin plass i forhold til andre individer og samfunnet forøvrig.
Begrepet selvbilde brukes i psykoterapi, pedagogikk og i historiske analyser, men også i dagligtale («Han/ hun har et dårlig selvbilde»).
Selvbildet er et komplekst fenomen med mange deler. Dette henger sammen med at alle i løpet av kort tid går inn og ut av flere sett av sosiale roller som ikke alltid synes å henge sammen. Dette oppleves av mange ungdommer som et stort og akutt problem («Finne meg sjæl»). Sett utenfra vil det ofte bli tolket forenklet, og ut fra den eller de rollene som tilskueren har møtt. Ofte vil tilsynelatende uforståelig adferd kunne bli forklart med at vedkommende har et urealistisk selvbilde.
Selvbildet kan skifte over tid eller være stabilt, avhengig av hvilke opplevelser individet får, og måten disse oppfattes på. En tilsynelatende vellykket person kan ha et selvbilde som den som bare nesten får det til - og nesten er ikke godt nok. En i andre øynes lite vellykket person kan finne at tilværelsen er strålende, fordi han/ hun mestrer de krav som er aktuelle. Et eksempel på det siste finnes i Gabriel Scotts fortelling Kilden.
Selvet. Wikipedia har ingen egen definisjon av selvet, men refererer til Georg Herbet Mead. Her forekommer begreper som speiling, det objektive selvet (reflektert gjennom andre), alter ego, den signifikante/generaliserte andre mfl. Artikkelen er veldig innsiktsfull og interessant - den refererer bla. til en artikkel av Thuen(!).
Er selvbildet og selvet det samme, eller er selvet noe mer "objektivt"; as is, enn selvbildet? Det er vel ikke mulig; selvet må alltid være fortolket - sett gjennom noens øyne. Vi kan heller ikke gripe hele selvet - det vil alltid være fortellinger om..
Selvverd - finnes ikke som begrep i wikipedia. Har med hvordan man bedømmer seg selv å gjøre; hvordan man verdsetter seg selv - høyt eller lavt. Må også være direkte koplet mot selvfølelse. Er selvverd mer generelt enn selvtillit som er knytta til en oppgave eller et område?
Selvtillit; forventninger om å klare en oppgave - (alltid konkret?) og knyttet opp mot oppgaver eller områder? Jeg har liten selvtillit i fotball, men stor i bordtennis...
Sitat å sutte på:
Gøran Larsson sier: "Vi lever med de fordommer og ferdige forestillinger som vi har beskrevet tidligere. Ved hjelp av disse forsøker vi å kontrollere virkeligheten, istedenfor å la oss berøre av den. Å øve seg i åpenhet og å la seg berøre, er å bli levendegjort på et svært dypt plan."
Pang! Kontrollere virkeligheten i stedet for å la oss berøre av den... Jeg kjenner meg igjen; autopiloten - forsøket på å stenge ute og kontrollere når noen nærmer seg (bevare fatningen, det rasjonelle og ikke reagere med følelser), når noen sier at det var bra, da Maria sa at "en slik tekst har du aldrig skrivit førut, Atle". Det trenger ikke inn, det stoppes effektivt av muren (skammens mur?). En kjempeutfordring å åpne opp. Hvordan henger dette sammen med selvbildet (støter det direkte mot selvbildet?), selvforståelsen, selvoppfattelsen. Hvorfor lukker ikke Atle opp - er han seg selv nok? Teller ikke andres vurderinger - bare hans egne? Speiler han seg ikke i andre? Handler dette om evnen til å gi seg hen? Handler det om forholdet fornuft - følelser; "ønsket" om å være rasjonelle og forutsigelig (ikke miste kontrollen; miste ansiktet)? Spøker Descartes i bakgrunnen.. Det er vanskelig å analysere seg selv og som mennesker er vi utsatt for så mange påvirkninger, så mange episoder, som er med på å forme oss. Jeg skal ta utgangspunkt i dette og prøve å lage et tankekart: